Apríl & máj v pohári: Tipy na alkoholické nápoje, ktoré stoja za váš KLIQ
Vitajte pri najnovšom vydaní našej obľúbenej blogovej rubriky, v ktorej vám každý mesiac (takmer, ako tak pozerám, v apríli sme na ňu celkom zabudli) predstavujeme fľašky, po ktorých aktuálne doma najčastejšie siahame. Tentokrát nebolo nad čím premýšľať, výber bol jednoznačný. Pripravení?
Po dlhšom čase sme počas apríla párkrát zavítali do nášho obľúbeného Mirror Baru v bratislavskom Carltone. Hoci radi experimentujeme, prvá objednávka väčšinou obsahuje naše naj miešané drinky. Odkedy sa objavil v menu, pre mňa osobne je najobľúbenejším koktail Sky Goddess.
“Rum spojený so slaným karamelom a sviežosťou malín, zabalený do mliečneho zamatu. Bohyňou oblohy je v tomto prípade Master Blender-ka rumu Zacapa, ktorý zreje vo výške 2300 metrov nad morom. Práve Lorena Vasquez bola inšpiráciou pre náš drink.”
Pitie tohto božského nápoja mi vždy pripomenie, ako sa rada zo všetkých tých moderných rumových pokusov vraciam k stabilným členom našej alkoholovej poličky. V minulom vydaní to bolo Diplomático, v tom dnešnom Zacapa 23. Tá ponúka komplexný chuťový zážitok, ktorý si obľúbia ako začiatočníci, tak aj rumoví znalci. Lákavá aróma bohatého karamelu, tónov duba, jemnej vanilky, sladkého medu a sušeného ovocia si podmaní vaše zmysly od prvého ochutnania.
Okrem toho, že sme dlhé chladné večery prečkané doma pod dekou vymenili za už takmer letné, strávené vonku v dobrej spoločnosti, koniec apríla a začiatok mája sme strávili na zaslúženej dovolenke za veľkou mlákou. V rámci nášho pobytu v Chicagu sme navštívili destilériu Koval, ktorá tam sídli. Tá je rozdelená na tri pre verejnosť prístupné časti: obchod, v ktorom okrem alkoholu nájdete napríklad aj ich vlastnú kávu, darčekové predmety či oblečenie, štýlový bar s vonkajšoiu terasou a časť výroby, v ktorej sa konajú komentované prehliadky a ochutnávky.
Vedeli ste, že za značkou Koval je žena? Založila ju univerzitná profesorka Dr. Sonat Birnecker spolu so svojím manželom Robertom, ktorého starí rodičia vlastnia v Rakúsku destilériu a vináreň, k výrobe alkoholu tak mal odjakživa veľmi blízko.
Klasický dry gin od značky Koval má výraznejšiu alkoholovú chuť, je ale veľmi aromatický. Dominujú v ňom silné citrusové tóny a kardamóm. Osobne mám často pocit, že väčšina ginov chutí na jedno kopyto, tento ma však svojou komplexnou chuťou veľmi príjemne prekvapil a ihneď sa zaradil do mojej ginovej “top trojky”.
Momentálne u nás prebieha aj taká milá akcia, pri kúpe ginu Koval od nás dostanete malý darček priamo z Chicaga, značkový štamperlík, alebo štýlový odznak v tvare známych ginových koktailov.
Ak by ste chceli nakuknúť do destilérie a dozvedieť sa viac o značke Koval, na našom Instagramovom profile nájdete celú sériu príbehov vo výbere “Koval Chicago”.
Z nejakého dôvodu sa v našich končinách zaužívalo pridávať do pečenia čo najlacnejší alkohol, lebo vraj škoda ho. Ak ale raz vyskúšate namiesto tradičného tuzemáku do koláča pridať kvalitný rum (alebo v tomto prípade rumový spirit), garantujem, že nebudete sklamaní.
Použitím Piquera vyčaríte sladkú bodku hodnú Michelinskej hviezdy z každého dezertu. Fakt! Aj chuťovo priemernému koláču dodá takú arómu, že sa vás všetci fanúšikovia pečenia budú pýtať, čo za tajnú ingredienciu ste to použili. Dominuje v ňom karamel, oriešky a čokoláda. Skúste ho pridať napr. do takého tiramisu, brownies, či do mrkvového koláča.
K značke Piquero sa ešte viaže jeden originálny príbeh. Jedna panamská legenda totiž považuje sulu modronohú, ktorá je vyobrazená na etikete rumového spiritu Piquero (tak sulu domáci volajú), za patróna dobrého rumu. Pri prechádzke po pobreží raz jeden muž objavil hniezdo suly modronohej a namiesto mláďat v ňom našiel fľašu starého rumu. Neváhal a vzal ju so sebou, aby rum spolu s ostatnými mohli ochutnať. Uchvátil ich natoľko, že sa rozhodli z Piquera urobiť symbol kvalitného a chutného rumu.
Jednou z najhorúcejších noviniek na našom e-shope je 18 ročný rum od značky Flor de Caña.
"Môže sa pochváliť vôňou karamelu, vanilky, lieskových a vlašských orechov, či jemne zadymených aróm. Jeho chuť odhaľuje vrstvy vanilkových, korenistých, karamelizovaných, drevitých a tmavých čokoládových tónov, čím vytvára skutočne pozoruhodný zážitok pri popíjaní."
Okrem výnimočnej chuti a pekného balenia nás zaujal fakt, že značka Flor de Caña vyrába svoje produkty s ohľadom na životné prostredie, jej rumy majú certifikát Carbon Neutral & Fair Trade, destilujú sa s využitím 100 % obnoviteľnej energie a prirodzene zreje na úpätí aktívnej sopky bez pridaného cukru a umelých prísad.
Zároveň je Flor de Caña známy ako jeden z najlepších rumov z Latinskej Ameriky, ktorý od roku 2000 získal viac ako 150 medzinárodných ocenení. V roku 2017 bol dokonca na Medzinárodnej súťaži vín a destilátov vyhlásený za svetového výrobcu rumu roka.
Veríme, že vás dnešný článok inšpiroval k objavovaniu nových chutí. Na zdravie!