Február v pohári: Tipy na alkoholické nápoje, ktoré stoja za váš KLIQ
Od posledného vydania tejto rubriky uplynulo už zopár týždňov. Za ten čas na našom e-shope pribudlo hneď niekoľko noviniek, ktoré by som vám dnes rada v krátkosti predstavila. Nie je tajomstvom, že som veľkou fanúšičkou rumu, v poslednom čase však často siaham aj po iných druhoch alkoholov. Poďme si o nich povedať viac.
Whisky ako takej prichádzam na chuť len veľmi opatrne, ale Nikka From The Barrel mi naozaj učarovala.
„Má sebavedomú a plnú chuť, v ktorej prevládajú tóny karamelu, vanilky a príjemne dlhý záver s dubovou arómou. Tajomstvo jej chuti spočíva vo výnimočnej kombinácii komplexného miešania, vyššieho obsahu alkoholu a špeciálneho procesu zrenia.“
Baví ma hlavne jej plná chuť a jemne dymový záver. Napriek tomu, že obsahuje relatívne vysoké percento alkoholu (až 51,4 %), jej chuť je pozoruhodne jemná a vôbec nemám pocit, že by bola príliš silná.
Od času, čo sme ju pridali do nášho produktového portfólia, sa suverénne šplhá na vysoké priečky v našom rebríčku predajnosti.
Hoci sa takmer všetci v mojom okolí identifikujú ako milovníci ginu, ja som tomuto ošiaľu nikdy naplno neprepadla. Nebudem klamať, rada si občas doprajem kvalitné Martini, ale že by som si večer len tak naliala jeden degustačný pohárik ginu, to nemôžem povedať. Všetko ale dramaticky zmenil jeden dúšok Lúčky ginu.
„Lúčky gin je remeselný klenot zo slovenských lúk a lesov, vytvorený majstrami z Bird Valley Distillery. Vyrába sa z voňavých borievok a 15 druhov ručne zbieraných, divo rastúcich byliniek, korenín a plodov. Základ tohto suchého ginu londýnskeho typu tvorí púpava, materina dúška, baza, medovka, lieskový oriešok a ďalšie. Destiluje sa v limitovaných sériách a s rešpektom k planéte sa plní do fliaš z recyklovaného skla.“
Svojou chuťou ma absolútne odzbrojil. Je jemný a veľmi príjemne aromatický, vôbec v ňom necítiť umelý borievkový nádych ani lacnú liehovú pachuť, ako to pri niektorých ginoch, žiaľ, býva. Baví ma piť ho aj samostatne, dokonca možno viac ako v miešaných drinkoch, jeho chuť je naozaj výnimočná.
Nechajte aj vy nabudúce Beefeater Beefeaterom, Bombay Bombayom, Tanqueray Tanquerayom a podporte poctivé slovenské remeslo.
Black Tears som prvýkrát ochutnala úplnou náhodou na koktailovom festivale Liquid Market, ktorý sa v bratislavskej Novej Cvernovke konal ešte v októbri minulého roka.
„S nízkym obsahom cukru (9 g/l) a unikátnou horko-sladkou chuťou predstavuje dokonalú voľbu pre tých, ktorí hľadajú niečo nové a originálne. Chuťový profil Black Tears je symfóniou exotického korenia, jemného chilli, kakaových tónov a náznaku kávy.“
Vďaka jeho nízkemu obsahu cukru som si asi prvýkrát pri ochutenom rume povedala, že je celkom schopný aj do života mimo pečenia koláčov. Jeho chuť je veľmi zaujímavá, kávová aróma nie je vôbec umelá a nastupuje až trošku neskôr. Je to veľmi piteľný destilát a podľa mňa aj skvelý darček pre milovníkov rumu, ktorí radi experimentujú.
K svetu Harryho Pottera som sa dostala ešte ako malé dievčatko. Dodnes si pamätám, ako som sedela u dedka v obývačke na veľkom hnedom gauči a začala som čítať prvý diel, ktorý mi v ten deň podaroval krstný. Fenomén čarodejníckeho sveta ma absolútne pohltil a roky bol súčasťou môjho detstva aj skorého dospievania. Keď som sa dozvedela, že Emma Watson spolu so svojím bratom Alexom vytvorila značku ginu, tušila som, že to nebude len ďalší celebritný alkohol. Základy značky Renais totiž stoja na rodinnej tradícii výroby vína.
“Tento gin je jedinečný tým, že sa destiluje z upcyklovaného francúzskeho hrozna, vrátane prebytkov z vlastnej produkcie vinárstva Watsonovcov. Funguje to tak, že sa vyzbierajú zvyšky hroznových šupiek (tie ostávajú po vylisovaní hrozna za účelom výroby vína), ktoré sa následne fermentujú a destilujú. Tento proces však nie je len o udržateľnej výrobe ginu, ale aj o získaní špeciálneho chuťového profilu liehoviny. Renais je certifikovaný ako uhlíkovo neutrálny gin a vyrába sa v limitovanom počte kusov.”
Medzi moje obľúbené giny patria tie, ktoré sa destilujú z hrozna. Vyskúšala som ich už viacero a veľmi ma baví ich jemná chuť. Renais ich však bez zaváhania predčil, a to nielen vďaka svojej chuti, ale aj vďaka všetkému okolo. Som veľký nadšenec inovatívnych a environmentálne zodpovedných prístupov k výrobe.
Gin Renais odporúčam piť čistý, alebo s ľadom a limetkou. Ako som už načrtla, jeho chuť je veľmi jemná, prevažujú v nej medové tóny a citrusová aróma.
Milujem ochutnávky. Mojím posledným tipom je preto degustačný set obľúbenej rumovej značky A.H.Riise.
„Najzaujímavejšie na tomto sete je, že každá vzorka, ktorú v ňom nájdete, odkazuje na video, v ktorom vám Lars Code, uznávaný odborník zo sveta rumu, pripravil sprevádzanú online degustáciu. Každý rum, ktorý budete ochutnávať, vám priblíži do detailov s pridaním zaujímavostí a príbehov, ktoré predchádzali jeho vzniku.“
Konkrétne tento set je inak pomenovaný podľa samotného Alberta Heinricha Riise, lekárnika a dávneho zakladateľa značky A.H.Riise. Nájdete v ňom 8 miniatúr, ochutnávkové kartičky a degustačný pohár na rum.
Verím, že vás aspoň niečo z mojich dnešných tipov zaujalo, a že sa odhodláte k objavovaniu nových chutí. Prajem vám príjemné degustovanie.
Michaela, zakladateľka e-shopu KLIQ.SK