Vysvetlenie pojmov: Rozdiel medzi rumom a rumovým spiritom
Rum je známy svojou bohatou históriou a množstvom zákonitostí, ktoré z neho robia výnimočný druh destilátu. Je známy rozmanitosťou aróm a chutí. Okrem klasického rumu nájdete na trhu aj množstvo ochutených či korenených rumov, ktoré otvárajú úplne nový svet tohto obľúbeného alkoholického nápoja. V dnešnom článku si vysvetlíme často používané pojmy, ktoré sa práve s rumom spájajú.
Rumový spirit
Rumový spirit (voľný preklad z angl.“rum based spirit drink") predstavuje alkoholický nápoj vyrobený na báze rumu ako základnej ingrediencie s pridaním ďalších aróm a dochucovadiel. V porovnaní so skutočným rumom obsahuje rumový spirit často menej percent alkoholu alebo naopak viac cukru.
Medzi rumové spirity patria najmä dochucované rumy (kokosový, orieškový, čokoládový, atď.) alebo rumové likéry. Na Slovensku obľúbené sú napr. Piquero (a jeho dvojička Piquero Rojo), Bumbu Original (nie XO) a veľmi prekvapivo aj…
A.H.RIISE
Všimli ste si niekedy nápis “Superior spirit drink made from premium matured rum” na svojom obľúbenom A.H.RIISE?
V apríli 2019 Európska únia vydala novú reguláciu, ktorá upravuje pravidlá označovania alkoholických nápojov. Aby výrobca mohol svoj destilát označiť ako rum, musí spĺňať prísne kritériá, ktoré zahŕňajú aj obmedzenie množstva cukru v nápoji na 20 gramov na 1 liter.
“Tí, ktorí poznajú A.H.RIISE, si naše produkty obľúbili predovšetkým pre ich skvelú a výnimočnú chuť. Preto sme sa rozhodli zachovať našu originálnu receptúru a nemeniť ju, aby sme sa prispôsobili novej regulácií. Chuť ostáva rovnaká, len kategória destilátu sa mení.” napísalo vedenie značky na ich webovej stránke v rámci vyjadrenia k novej legislatívnej úprave.
Rum
Hlavnou zložkou rumu musí byť cukrová trstina. Najčastejšie to je melasa, čerstvá šťava alebo sirup vyrobený zo šťavy cukrovej trstiny. V Európskej únii a v Spojenom kráľovstve je minimálny obsah alkoholu v rume 37,5 %, kým v USA alebo vo Venezuele je to až 40 %.
Do výsledného destilátu sa nesmie pridávať žiadny ďalší alkohol a rum nesmie byť aromatizovaný. Jediným prípustným prídavným prvkom je karamel, ktorý sa používa na doladenie výslednej farby. Platí tiež už spomínané obmedzenie množstva pridaného cukru (20 gramov na 1 liter).
Korenený (korenistý) rum
“Spiced rum” je typ rumu, do ktorého sa pridávajú koreniny a arómy prírodného pôvodu, čím sa buduje jeho špecifický chuťový profil. Používané koreniny a ingrediencie sa líšia v závislosti od výrobcu, ale medzi tie najbežnejšie patrí škorica, vanilka, muškátový oriešok, klinčeky a zázvor. Výnimočne sa do rumov na zvýraznenie ich chuti pridáva aj citrusová kôra alebo karamel.
Ak platí, že za rum môže byť považovaný okrem iného len ten, ktorý nie je aromatizovaný, patrí “spiced rum” do kategórie rumov?
Korenený rum je považovaný za rum, pretože si zachováva jeho základné vlastnosti – vyrába sa z cukrovej trstiny, prechádza fermentáciou a destiláciou a zachováva si charakteristický profil tohto destilátu. Okrem toho, už samotné označenie “spiced rum“ napovedá, že bol rum dochutený pridaním korenín. Pokiaľ tieto arómy pochádzajú z prírodných zdrojov a sú v súlade s regulačnými normami, “spiced rum” môže byť stále klasifikovaný ako rum.
Bez ohľadu na to, či preferujete tradičný rum, pikantný “spiced rum” alebo inovatívny rumový spirit, veríme, že vám tento článok pomôže ľahšie sa zorientovať vo výbere toho najvhodnejšieho pre vás.