Rum
Rum je alkoholický nápoj vyrobený fermentáciou a následnou destiláciou melasy alebo šťavy z cukrovej trstiny, ktorý väčšinou ešte dozrieva v dubových sudoch (po sherry, portských vínach, bourbone). Aj keď je rum dodnes vďaka svojmu barbadoskému pôvodu silne spojený s Karibikom, vyrába sa takmer vo všetkých veľkých regiónoch produkujúcich cukor.
Svetlé rumy sa bežne používajú v miešaných drinkoch, zatiaľ čo tmavé rumy sa zvyčajne konzumujú čisté. Sladšie rumy s orieškovými a čokoládovými arómami majú skvelé využitie pri pečení.
Rum vznikol nielen ako vedľajší produkt cukrovarníctva, ale aj ako nápoj pre námorníkov. Cesta k vzniku rumu sa začala, keď námorníci a obchodníci začali destilovať alkohol z melasy, ktorá vznikala pri spracovaní cukrovej trstiny. Tento alkohol bol praktickým riešením pre dlhé cesty na mori, pretože bol odolný voči skaze a poskytoval potrebnú odvahu dobrodružným moreplavcom.