Whisky
Whisky je destilovaný alkoholický nápoj vyrábaný z obilnín, ako sú jačmeň, pšenica, raž alebo kukurica. Po fermentácii sa destiluje a následne zreje v drevených sudoch, kde nadobúda jedinečné chute a arómy. Proces zrenia môže trvať niekoľko rokov, kým škótska whisky zreje minimálne 3 roky, americkej stačia aspoň 2 roky. Výslednú chuť whisky ovplyvňuje mnoho faktorov, vrátane použitého dreva, prostredia a dĺžky dozrievania. Whisky sa vyrába v rôznych častiach sveta, pričom najznámejšie whisky pochádzajú zo Škótska, Írska, Spojených štátov a Japonska.
Škótska whisky, známa ako Scotch, je často bohatá na rašelinové a zadymené tóny, zatiaľ čo írsky variant býva jemnejší a hladší. Americký bourbon sa vyznačuje sladšími vanilkovými a karamelovými tónmi a japonská whisky si získava popularitu svojou elegantnosťou a vyváženosťou.
Whisky sa pije čistá, s ľadom alebo s kvapkou vody, prípadne sa používa v obľúbených koktailov, ako sú Old Fashioned, Manhattan či Whiskey Sour. Je to nápoj s bohatou históriou, ktorá siaha až do staroveku, kedy sa destilácia obilia využívala na výrobu medicínskych elixírov. Dnes je whisky symbolom tradície, remeselného umenia a kultúrneho dedičstva.